Постинг
16.11.2011 17:43 -
Кисело зеле за зимата
Моята рецепта за кисело зеле е от една много стара книга ,, КНИГА ЗА ВСЕКИ ДЕН И ВСЕКИ ДОМ"" - 1973 година и е много лесна за мен. Няма да я сменя до когато правя такова зеле.
Състои се в следното:
Почиствам зелките от листата, които не са добри. Изрязвам кочанът наравно със зелката, /след това я измивам / разцепвам на кръст дълбок 3-4 см.
Нареждам плътно в съда където ще ,,зимуват"".
Притискам с тежест.
Заливам със студена вода в която има морска сол в съотношение 10 л. вода - 400 гр . сол. Салмурата трябва да е 10 см. над зелето. Покривам с найлон.
Претакането се извършва в продължениеа две седмици, 3-4 дни от началото на заливането.
Състои се в следното:
Почиствам зелките от листата, които не са добри. Изрязвам кочанът наравно със зелката, /след това я измивам / разцепвам на кръст дълбок 3-4 см.
Нареждам плътно в съда където ще ,,зимуват"".
Притискам с тежест.
Заливам със студена вода в която има морска сол в съотношение 10 л. вода - 400 гр . сол. Салмурата трябва да е 10 см. над зелето. Покривам с найлон.
Претакането се извършва в продължениеа две седмици, 3-4 дни от началото на заливането.