Постинг
20.03.2011 14:10 -
Тиквеник с готови кори
Автор: janabel
Категория: Рецепти
Прочетен: 5049 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 20.03.2011 14:14
Прочетен: 5049 Коментари: 4 Гласове:
10
Последна промяна: 20.03.2011 14:14
Ако все още ви се намира тиква или намерите на пазара ви трябват следните продукти за да си направите тиквеник като моя.
Тиква - обелена, настъргана на едрото ренде ;
олио - една кафена чашка ;
четка за мазане ;
кори за баница /Vita star - 400/ - един пакет ;
масло - за намазване на тавата в която ще се пече около 1/3 пакетче ;
грис - една кафена чашка ;
канела - едно пакетче ;
орехи - колкото повече по добре ;
лимон - един бр. настърган ;
джинджифил - 1/2 пакетче ;
Начин на приготвяне
Правим плънка от настърганата тиква, гриса, канелата, настъргания лимон, натрошените препечените орехи и разделям на пет части. Намазвам тавата обилно с масло. Намзвам едно листо с четката, отгоре слагам второ, пак намазвам, после трето,намазвам и порисвам обилно с една част от плънката. Завивам на руло, нагърчвам леко и поставям в тавата. Така всички останали листа. Отгоре намазвам с четката рулцата, поръсвам със захар и пека около час до зачервяване. Ако желаете може да направите сироп и сиропирате. Ако искате да бъде без захар, може да сложите в плънката подсладител, а отгоре да поръсите след изпичане с разтвор от вода и подсладител.
Тиква - обелена, настъргана на едрото ренде ;
олио - една кафена чашка ;
четка за мазане ;
кори за баница /Vita star - 400/ - един пакет ;
масло - за намазване на тавата в която ще се пече около 1/3 пакетче ;
грис - една кафена чашка ;
канела - едно пакетче ;
орехи - колкото повече по добре ;
лимон - един бр. настърган ;
джинджифил - 1/2 пакетче ;
Начин на приготвяне
Правим плънка от настърганата тиква, гриса, канелата, настъргания лимон, натрошените препечените орехи и разделям на пет части. Намазвам тавата обилно с масло. Намзвам едно листо с четката, отгоре слагам второ, пак намазвам, после трето,намазвам и порисвам обилно с една част от плънката. Завивам на руло, нагърчвам леко и поставям в тавата. Така всички останали листа. Отгоре намазвам с четката рулцата, поръсвам със захар и пека около час до зачервяване. Ако желаете може да направите сироп и сиропирате. Ако искате да бъде без захар, може да сложите в плънката подсладител, а отгоре да поръсите след изпичане с разтвор от вода и подсладител.
Вчера говорех, че ми се яде тиква, но ми е трудно да я нося от пазара...та ти ми напомняш и за тиквеник...още повече ми се дояде!
Ти не задушавш ли тиквата предварително?
Или затова се слага грис, за да пообере отделилата се течност при печенето?
Интересна е рецептата ти! Ще пробвам! Поздрави!
цитирайТи не задушавш ли тиквата предварително?
Или затова се слага грис, за да пообере отделилата се течност при печенето?
Интересна е рецептата ти! Ще пробвам! Поздрави!
Знам, че някои задушават тиквата с олио. Мисля, така е по - добре, пък и нали искаме да е по - здравословно - с по - малко мазнина и т.н. Днес правих и беше прекрасно.Може и корите да имат значение.
цитирай
3.
hristo27 -
Супер!
Ако е останало, прати едно ...
21.03.2011 09:43
21.03.2011 09:43
Супер!
Ако е останало, прати едно парченце...:)))
цитирайАко е останало, прати едно парченце...:)))
БАЛГОДАРЯ, АЛАВ! А, ЗА ХРИСТО ВЕЧЕ ЩЕ ОСТАВЯМ ПО ЕДНО ПАРЧЕНЦЕ.
цитирай