Постинг
25.10.2014 13:44 -
Пикантен ябълков сладкиш
Автор: janabel
Категория: Рецепти
Прочетен: 8125 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 30.06.2018 23:28

Прочетен: 8125 Коментари: 2 Гласове:
5
Последна промяна: 30.06.2018 23:28

Хрумна ми да направя такъв сладкиш, като исках да бъде нещо по-пикантно, по-интересно. Той наподобява щрудел, но формата е друга и мисля, че е по-лесен дори. И ето, пак точки от съседки и приятелки.
Необходимите продукти:
За тестото:
мая - 1/2 кубче / предварително разтворена в малко вода, брашно и чаена лъжичка захар / - втасала;
яйца - 2 броя;
кисело мляко - една с.л.;
олио - една с. л.;
оцет - една ч. л.;
сол - една ч. л.;
вода - хладка - 400 мл.;
брашно - да стане меко тесто;
Това тесто не е предназначено всичкото за щрудела. Поставя се в хладилник за 5-6 часа, а може и повече. Остатъкът може да се ползва за пица.
За плънката:
ябълки - две големи ябълки, настъргани на едро стъргало;
канела - две с.л.;
джинджифил - една с. л.;
кора лимон - настъргана - една с.л.;
брашно пълнозърнесто - две пълни с. л.;
орехи - една кафена чашка;
сода за хляб - върха на ч. л.;
захар - две с.л.;
Всичко това се рабърква добре.
За потапяне на листата:
масло - 1/2 пакетче от 125 гр.;
олио - една чаена чаша;
Приготвяне :
Правят се шест малки топчета. Разточват се на малки кръгове доколкото може. Потапя се един кръг в предварително разтопената смес от масло и олио. Разтегля се с големина дъното на тавата и се поставя там. Поръсва се със сместа от плънката. Така до свършване. Последният лист се нарязва на ленти и се нареждат така, че да се образуват квадратчета върху ябълковата смес. Лентите се намазват с мазнина и поръсват със захар. Пече се около 30 мин. на 180 гр.
Необходимите продукти:
За тестото:
мая - 1/2 кубче / предварително разтворена в малко вода, брашно и чаена лъжичка захар / - втасала;
яйца - 2 броя;
кисело мляко - една с.л.;
олио - една с. л.;
оцет - една ч. л.;
сол - една ч. л.;
вода - хладка - 400 мл.;
брашно - да стане меко тесто;
Това тесто не е предназначено всичкото за щрудела. Поставя се в хладилник за 5-6 часа, а може и повече. Остатъкът може да се ползва за пица.
За плънката:
ябълки - две големи ябълки, настъргани на едро стъргало;
канела - две с.л.;
джинджифил - една с. л.;
кора лимон - настъргана - една с.л.;
брашно пълнозърнесто - две пълни с. л.;
орехи - една кафена чашка;
сода за хляб - върха на ч. л.;
захар - две с.л.;
Всичко това се рабърква добре.
За потапяне на листата:
масло - 1/2 пакетче от 125 гр.;
олио - една чаена чаша;
Приготвяне :
Правят се шест малки топчета. Разточват се на малки кръгове доколкото може. Потапя се един кръг в предварително разтопената смес от масло и олио. Разтегля се с големина дъното на тавата и се поставя там. Поръсва се със сместа от плънката. Така до свършване. Последният лист се нарязва на ленти и се нареждат така, че да се образуват квадратчета върху ябълковата смес. Лентите се намазват с мазнина и поръсват със захар. Пече се около 30 мин. на 180 гр.
Че Гевара - сатрап и масов убиец
Свинска пача - все пак е полезна
Непобедимата путинска не-армия в Украйна...
Свинска пача - все пак е полезна
Непобедимата путинска не-армия в Украйна...