Постинг
27.06.2012 09:19 -
Лозови сърмички
Днес ще си сговя лозови сърмички. Знам една приятелка, как цяла сутрин сгъва и пълни лозовите листенца, сварява и после за половин час, всичко го няма. Е, така е, но нали семейството е щастливо нахранено. Ето как ги правя :
Лозовите листа попарвам с вряща подсолена вода, похлупвам и оставям десетина минути. В това време последователно слагам да се готви плънката, която се състои от:
Лук - две глави - нарязан на ситно;
зехтин - три супени лъжици / едната оставям за завитите сърми /;
кайма - 1/2 кг / като непрекъснато намачквам и раздробявам / ;
ориз - една кафена чашка - ако я прибавите по - рано по - лесно ще се справите с каймата;
доматено пюре - една супена лъжица;
сол, червен пипер, черен пипер, кимион - една чаена лъжичка;
джоджен, джинджифил на прах - по желание;
Лозовите листа обръщам с лъскавата страна навън, големите разделям на две. Поставям на дланта си едно листо, в средата плънката, сгъвам от двете страни и навивам отгоре надолу. Стремя се да бъдат с еднаква ширина, да станат като малка пуричка. Нареждам едно до друго. Сърмичките стават хубави, когато са наредени най - много на два реда.
Отгоре заливам с една супена лъжица зехтин. Има един трик, ако искате със сигурност да не излиза оризът, в плънката може да сложите едно яйце. Отгоре непремено поставям чинийка, за да предпазя сърмичките от развиване. Заливам с три кафени чашки вряща вода. Колко да врят ли? Определяте от това, как обичате ориза да бъде сварен. Аз лично не харесвам разварен ориз, затова 40 - 50 минути са достатъчни.
Накрая, ако предложите хубаво кисело мляко с няколко скилидки пресован чесън в него, яденето ще добие завършеност.
Има и един друг, може би е по - здравословен и улеснен начин, който прилагам, а това е след задушаване на лука, слагам всичко и размесвам. Така по - лесно се завиват листенцатата, защото каймата залепва с ориза и не се разпилява.
Пробвайте!
Ако желаете, постни сърмички, просто не слагате каймата.
Лозовите листа попарвам с вряща подсолена вода, похлупвам и оставям десетина минути. В това време последователно слагам да се готви плънката, която се състои от:
Лук - две глави - нарязан на ситно;
зехтин - три супени лъжици / едната оставям за завитите сърми /;
кайма - 1/2 кг / като непрекъснато намачквам и раздробявам / ;
ориз - една кафена чашка - ако я прибавите по - рано по - лесно ще се справите с каймата;
доматено пюре - една супена лъжица;
сол, червен пипер, черен пипер, кимион - една чаена лъжичка;
джоджен, джинджифил на прах - по желание;
Лозовите листа обръщам с лъскавата страна навън, големите разделям на две. Поставям на дланта си едно листо, в средата плънката, сгъвам от двете страни и навивам отгоре надолу. Стремя се да бъдат с еднаква ширина, да станат като малка пуричка. Нареждам едно до друго. Сърмичките стават хубави, когато са наредени най - много на два реда.
Отгоре заливам с една супена лъжица зехтин. Има един трик, ако искате със сигурност да не излиза оризът, в плънката може да сложите едно яйце. Отгоре непремено поставям чинийка, за да предпазя сърмичките от развиване. Заливам с три кафени чашки вряща вода. Колко да врят ли? Определяте от това, как обичате ориза да бъде сварен. Аз лично не харесвам разварен ориз, затова 40 - 50 минути са достатъчни.
Накрая, ако предложите хубаво кисело мляко с няколко скилидки пресован чесън в него, яденето ще добие завършеност.
Има и един друг, може би е по - здравословен и улеснен начин, който прилагам, а това е след задушаване на лука, слагам всичко и размесвам. Така по - лесно се завиват листенцатата, защото каймата залепва с ориза и не се разпилява.
Пробвайте!
Ако желаете, постни сърмички, просто не слагате каймата.
Няма коментари