Постинг
26.09.2011 15:19 -
Люти чушлета за зимата
Автор: janabel
Категория: Рецепти
Прочетен: 2981 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 26.09.2011 15:22
Прочетен: 2981 Коментари: 0 Гласове:
5
Последна промяна: 26.09.2011 15:22
Необходими продукти :
Люти чушлета - един кг. ;
захар или мед - десет чаени лужички - по една на бурканче;
сол - пет чаени лъжички - по 1/2 на бурканче ;
кервиз или магданоз - една връзка - нарязан на ситно ;
моркови - 1/2 кг. нарязани на кръгчета около 1/2 см. дебели ;
оцет - един литър - по 1/3 на бурканче ;
Приготвяне :
В сухи добре измити бурканчета от 300 гр. наливам 1/3 оцет. Измивам чушките, подрязвам леко опашките и слагам на тефлонов тиган да се пекнат леко с морковите. С щипка слагам в бурканчето ред чушки, ред моркови и кервиз. Притискам ги с чукалцето. Трябва да има до горе марина. Запечатвам веднага и обръщам.Така може да се направят и чорбаджийски чушки. Не се стерилизират.
ЧУШКИТЕ - най - ценното има качество е високото съдържание на витамини. Съотношението на витамин С и Р е в много добри пропорции, вследствие на което действат укрепващо на стените на кръвоносните съдове. Това действие ги прави полезни за болните от диабет, при които е подложена на разрушение капилярната мрежа. Другите витамини са А, В-1 , В-2, РР, фолиева киселина, пектинови вещества, минерални соли.
В лютивите чушлета пък се съдържа алкалоида капсаицин, който има бактерицидно действие и благоприятства храносмилането. Сок от моркови и сладки чушки се препоръчва при атрофия на ноктите и пигментни петна.
Люти чушлета - един кг. ;
захар или мед - десет чаени лужички - по една на бурканче;
сол - пет чаени лъжички - по 1/2 на бурканче ;
кервиз или магданоз - една връзка - нарязан на ситно ;
моркови - 1/2 кг. нарязани на кръгчета около 1/2 см. дебели ;
оцет - един литър - по 1/3 на бурканче ;
Приготвяне :
В сухи добре измити бурканчета от 300 гр. наливам 1/3 оцет. Измивам чушките, подрязвам леко опашките и слагам на тефлонов тиган да се пекнат леко с морковите. С щипка слагам в бурканчето ред чушки, ред моркови и кервиз. Притискам ги с чукалцето. Трябва да има до горе марина. Запечатвам веднага и обръщам.Така може да се направят и чорбаджийски чушки. Не се стерилизират.
ЧУШКИТЕ - най - ценното има качество е високото съдържание на витамини. Съотношението на витамин С и Р е в много добри пропорции, вследствие на което действат укрепващо на стените на кръвоносните съдове. Това действие ги прави полезни за болните от диабет, при които е подложена на разрушение капилярната мрежа. Другите витамини са А, В-1 , В-2, РР, фолиева киселина, пектинови вещества, минерални соли.
В лютивите чушлета пък се съдържа алкалоида капсаицин, който има бактерицидно действие и благоприятства храносмилането. Сок от моркови и сладки чушки се препоръчва при атрофия на ноктите и пигментни петна.
Няма коментари