Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2012 22:47 - От 1 юни: Без цигари в заведения, офиси, стадиони и детски площадки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1270 Коментари: 0 Гласове:
0



 Мнозинството в парламента прие в четвъртък широка забрана на тютюнопушенето – както на закрито, така и на някои открити места. От 1 юни пушенето ще е забранено във всички видове заведения, на работните места, на детските площадки и дори на стадионите. Изключение се прави само за летищата, където ще има обособени места за пушене.

 

Забраната за пушене на стадионите бе приета изненадващо в последния момент. Въпреки, че тя бе предложена от депутати от ГЕРБ, мнозинството в управляващата партия не я подкрепи в здравната комисия. През почивните дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се обяви за това на стадионите да не се пуши и депутатите на ГЕРБ чинно гласуваха според волята му.

 

Освен на стадионите пушенето ще е забранено още и на други открити спортни обекти, летни кина, амфитеатри. Освен това тютюневият дим се забранява и в дворовете и тротоарите към детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца. Депутатите забраниха и пушенето на открити обществени места, на които са организирани мероприятия за деца и ученици. Не се прие обаче предложението на депутата от БСП Петър Курумбашев пушенето да се забрани и на спирките на градския транспорт.

 

По време на обсъждането на забраната в залата прозвучаха противоречиви изказвания – от това забраната да не се въвежда до това тя да е още по-кардинална. Традиционните изказвания за ползата и вредата от пушенето този път достигнаха нов връх, след като депутат от ГЕРБ се усъмни дали пушачите не са с увреден мозък.

 

Депутат от ГЕРБ: “Пушачите може би са с увреден мозък“

 

“Всички доводи, които се опитват да приведат пушачите, ме навеждат на мисълта, че освен че е доказано, че е първи рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, може би пушачите имат по някакъв начин и увреден мозък, тъй като не разсъждават адекватно по темата", каза Йордан Андонов от ГЕРБ. Депутатът от ДПС Ремзи Осман заяви, че е несериозно непушачите да казват, че пушачите са с увреден мозък. “За народни представители това е кощунство - някой да говори, че другият е с увреден мозък. Аз не виждам вашият мозък да е по-добър от на останалите народни представители. Може би трябва да се извините", обърна се той към Андонов.

 

По-късно за коментар бе помолен и здравният министър Десислава Атанасова. Попитана дали тя се чувства с увреден мозък, след като пуши, Атанасова не пожела да отговори. От неловката ситуация я спаси председателят на здравната комисия Даниела Дариткова, според която не може да се прецени така лесно дали човек е с увреден мозък и “това се установява от специалисти психиатри“.

 

Традиционно депутатите се впуснаха да дават примери от историята, които стигнаха чак до библейските притчи.

 

Корнезов: “И патладжаните съдържат никотин, хайде и тях да забраним“

 

Депутатът от БСП Любен Корнезов, който бе един от най-големите противници на забраната припомни, че когато бог е забранил на Адам и Ева да ядат от райския плод, те са пренебрегнали това. Той си послужи и с други нестандартни примери: “Патладжаните също съдържат никотин, хайде тогава и тях да забраним. Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана те са 120“, посочи Корнезов. Депутатът също така посочи, че няма пушач, който да страда от Паркинсон. Той прогнозира, че България ще търпи 230 милиона лева годишни загуби от забраната и ще загуби 18 хиляди работни места.

 

Според депутата от ГЕРБ Петър Петров обаче единствените губещи при тези забрани са производителите на тютюневи изделия и не могат да се правят преки паралели между тази забрана и фалитите на заведения.

 

Гумнеров: Хитлер би завидял на вашата демокрация

 

Независимия депутат Кирил Гумнеров, който искаше забраната за пушене да не важи след 22 часа, пък заяви, че сегашните ограничения са по-тежки от времето на хитлерова Германия. “Ако Хитлер беше жив, щеше да завижда на вашата парламентарна демокрация от рамките на своята тоталитарна държава”, обърна се той към депутатите от залата.

 

Против крайната забрана се обяви и депутатът от БСП Румен Петков, който посочи, че е бивш пушач, но не разбира защо трябва да се налагат ограничения “в такъв краен мащаб“. Той призова да не се приема нормативна уредба, която ще бъде заобикаляна или която ще се използва за рекет на бизнеса.

 

Веселин Методиев от Синята коалиция също направи ретроспекция и посочи, че още през май 1881 година Константин Стоилов и Константин Иречек са записали в предложенията си за административна реформа, че е крайно време "да се изкорени този вреден навик в администрацията да се пие кафе и да се пушат цигари“.

 

Депутатът от ДПС Хасан Адемов призова управляващото мнозинство, след като е решило да въвежда по-кардинални забрани като тази за пушене на стадионите, да я синхронизира с другите закони, за да се създават “действащи, а не бланкетни текстове“. Той посочи, че е трябвало цигарите да се добавят към забранените за внасяне на стадионите неща, наред със спрейове, алкохол и др., но това не беше направено.

 

Глобата за пушене на закрито е от 300 до 500 лева. При повторно нарушение санкцията е от 500 до 1000 лева. Собственикът на заведение, в което се пуши ще бъде глобяван първоначално от 3000 до 5000 лева. При повторно нарушение той ще трябва да плати сума от 5000 до 10 000 лева. От 300 до 500 ще се глобява търговец, който продава алкохол на малолетни и непълнолетни лица.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13077110
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930