Постинг
12.10.2014 11:36 -
Ябълков оцет
Автор: janabel
Категория: Рецепти
Прочетен: 1388 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 01.07.2018 00:09
Прочетен: 1388 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 01.07.2018 00:09
Видях на пазара лелки наляли оцет в 500 мл шишенца от минерална вода и го продават и то на каква цена. Бил био продукт и не знам какво си. Ама те имали специална гъба. Измислят си какво ли не. Съгласна съм с едно, че оцетът, който ни предлагат в магазините, не е никакъв оцет и би трябвало като на фалшивото сирене да пише продукт.
Какво направих аз.
В тенджера насложих ябълкови обелки и средата на ябълките, които обикновено хвърляме. Залях с врящя вода, сложих една кафена чашка захар. Тъй като не разполагам с големи количества поетапно пак добавям обелки, захар и вряща вода. Прочетох в книга за ,,Всеки ден и всеки дом"" как се прави оцет, т.е. след три седмици от последната добавка на плодове, всичко това се прецежда, поставя се в стъклено шише, добавя се винен оцет за мая, престоява на топло един-два месеца, пак се прецежда, налива се в стъклено шише и се оставя на хладно.
Това направих и миналата година. От себе си добавих индрише и нещо много важно, което не е вписано в книгата - в периода на ферментация тряба периодично да се разбъркват плодовете, за да се получи приятен мириз, а не на вкиснато. Освен ябълки може да си сложите и други плодове. Може да направите и в по-голямо количество. Малко играчка, но си струва.
Какво направих аз.
В тенджера насложих ябълкови обелки и средата на ябълките, които обикновено хвърляме. Залях с врящя вода, сложих една кафена чашка захар. Тъй като не разполагам с големи количества поетапно пак добавям обелки, захар и вряща вода. Прочетох в книга за ,,Всеки ден и всеки дом"" как се прави оцет, т.е. след три седмици от последната добавка на плодове, всичко това се прецежда, поставя се в стъклено шише, добавя се винен оцет за мая, престоява на топло един-два месеца, пак се прецежда, налива се в стъклено шише и се оставя на хладно.
Това направих и миналата година. От себе си добавих индрише и нещо много важно, което не е вписано в книгата - в периода на ферментация тряба периодично да се разбъркват плодовете, за да се получи приятен мириз, а не на вкиснато. Освен ябълки може да си сложите и други плодове. Може да направите и в по-голямо количество. Малко играчка, но си струва.
Господи , къде си? Чуй тази песен и кажи...
ТЕЗИ, КОИТО ПОРЪЧАХА ТЕРАКТА В МОСКВА, С...
Истинските новини от недържавата!
ТЕЗИ, КОИТО ПОРЪЧАХА ТЕРАКТА В МОСКВА, С...
Истинските новини от недържавата!
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари