Постинг
10.04.2014 12:17 -
Козунак
С наближаване на Великден започваме да се замисляме за козунаците , които хапваме - скъпи , с некачествени продукти . И какво правим ?
Друго си е в къщи , стига да имаме време , да замесим козуначно тесто , децата да почувстват , че се прави нещо свято , да учасват .
Ето една рецепта за козунак , изпробвана много пъти от мен :
Необходимите продукти :
яйца - 6 броя ;
захар - 200 грама ;
масло / мас / - 200 грама ;
мая - 20 грама ;
250 мл - прясно мляко ;
сол - щипка ;
лимон - 1/2 сока и кората настъргана ;
брашно - един пакет ;
Начин на приготвяне :
Маята се разтваря в млякото с щипка сол , лъжица захар и брашно и се оставя да кипне . Млякото се смесва със захарта да се стопи на котлона . Прибавя се и маслото . Яйцата се разбиват . Брашното се пресява , прави се кладенче и всички продукти се изсипват , като се добава лимона с лимоновата кора . Меси се два пъти през два часа с намаслени ръце . Може да се направи козунак на плитка , руло като се постави по средата плънка или кифлички .
Плетения козунак - правят се три ленти , които се плетат на плитка . Поставят се в тавата в която ще се пекат , изчаква се да втаса . Намазва се с разбито яйце . Може да се сложат орехи бадеми или едно боядисано яйце , което да се оплете отгоре като кошничка с тесто . Внимателно без да се тръска се поствя във фурната .
Рулото се разточва на квадрат . По средата се слага плънката , която може да е от шипков мармелад или друго сладко по - гъсто по възможност . Първо се загъват навътре страничните краища . Отгоре се намазва с разбито яйце . Може да се поръси с орехи или набоде с бадеми , като таралежче . Оставя се да втаса и тогава внимателно се поствя във фурната .
За кифличките се разточва на кръгче с дебелина половин сантиметър . Зависи колко големи искате да са . Кръга се разделя на осем . Поставя се сладкото или мармелада в широкия край и се навива като сладкото се притиска от тестото така , че да не излезне . Краищата се завиват навътре , оставят се да втасат . Маже се с разбито яйце . Може да се поръсят със захар .
Всички козуначни продукти се пекат на 180 градуса .
Друго си е в къщи , стига да имаме време , да замесим козуначно тесто , децата да почувстват , че се прави нещо свято , да учасват .
Ето една рецепта за козунак , изпробвана много пъти от мен :
Необходимите продукти :
яйца - 6 броя ;
захар - 200 грама ;
масло / мас / - 200 грама ;
мая - 20 грама ;
250 мл - прясно мляко ;
сол - щипка ;
лимон - 1/2 сока и кората настъргана ;
брашно - един пакет ;
Начин на приготвяне :
Маята се разтваря в млякото с щипка сол , лъжица захар и брашно и се оставя да кипне . Млякото се смесва със захарта да се стопи на котлона . Прибавя се и маслото . Яйцата се разбиват . Брашното се пресява , прави се кладенче и всички продукти се изсипват , като се добава лимона с лимоновата кора . Меси се два пъти през два часа с намаслени ръце . Може да се направи козунак на плитка , руло като се постави по средата плънка или кифлички .
Плетения козунак - правят се три ленти , които се плетат на плитка . Поставят се в тавата в която ще се пекат , изчаква се да втаса . Намазва се с разбито яйце . Може да се сложат орехи бадеми или едно боядисано яйце , което да се оплете отгоре като кошничка с тесто . Внимателно без да се тръска се поствя във фурната .
Рулото се разточва на квадрат . По средата се слага плънката , която може да е от шипков мармелад или друго сладко по - гъсто по възможност . Първо се загъват навътре страничните краища . Отгоре се намазва с разбито яйце . Може да се поръси с орехи или набоде с бадеми , като таралежче . Оставя се да втаса и тогава внимателно се поствя във фурната .
За кифличките се разточва на кръгче с дебелина половин сантиметър . Зависи колко големи искате да са . Кръга се разделя на осем . Поставя се сладкото или мармелада в широкия край и се навива като сладкото се притиска от тестото така , че да не излезне . Краищата се завиват навътре , оставят се да втасат . Маже се с разбито яйце . Може да се поръсят със захар .
Всички козуначни продукти се пекат на 180 градуса .
Няма коментари