Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2014 09:28 - Картофена салата
Автор: janabel Категория: Рецепти   
Прочетен: 3758 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                   Сега може и да си помислите - твоята кокошка е патка , но на осми март се наложи да хапна картофена салата и веднага ме навя мисълта да пиша как я правя аз .
                                   Необходими продукти :
един килограм катрофи /горе - долу еднакви по големина , обелени / ;
лук /  бял или червен  / или праз лук - една чаена чаша / нарязан на ситно / ;
сол - една кафена лъжица ;
мед / захар / - една кафена лъжица ;
лимон / оцет / - един / сока / ;
зехтин / олио / една кафена чашка ;
                                   Приготвяне :
За мен е важно всичко в изпълнението на една рецепта . Важно е например , как ще се сварят картофите .
Обелените картофи , поставям в тенджерата с една чаена чаша вода и захлупвам . Картофите се сваряват 25 до 30 мин . Водата им трябва да изври докато отдолу картофите леко се карамелизират . Ако преждевремено изври водата , допълвам малко.
Така се получават вкусни картофи , а не такива каквито ядох - водни .
Докато врят картофите приготвям лука . Какъвто и да е той начина е един . След като го нарежа го поставям в купичка и добавям сол , мед , лимонов сок , зехтин - последователно . Оставям поне 30 минути да престои . Ако  престои повече още по - добре .
Сварените картофи не изчаквам да изстинат , а веднага намачквам или нарязвам на кубчета . Майка ми добавяше сурово яйце . Така стават още по пръхкави , но аз винаги съм се страхувала от суровите яйца .
Изчаквам обаче с поставянето на лука , не много . Разбърквам добре и от тук нататък може да добавяте всякакви подправки за да разнообразите - магданоз , чубрица , черен пипер , джинджифил на прах , всичко . Повече я сервирам натурална . Понякога ползвам пръстен . Много е вкусна , пробвайте !


Тагове:   лук,   картофи,   Зехтин,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hloris - Аз пък знам от една приятелка,
10.03.2014 10:29
която прибавя винаги към картофената салата и прясно мляко,за да не изпръхне,става наистина много вкусно.
цитирай
2. janabel - Всяко ястие има варианти
10.03.2014 11:35
Колко прясно мляко , добавя ?
цитирай
3. janabel - Колко мляко поставя ?
10.03.2014 11:40
Към всяко ястие има варианти . Навярно е искала да компенсира мазнината .
цитирай
4. hloris - Ами
10.03.2014 23:51
няколко супени лъжици за една купа,просто така ако престои не изпръхва,а запазва
вкуса и аромата си.Ако искаш пробвай:)
цитирай
5. radina123 - Когато картофите се варят обелени, ...
13.03.2014 16:19
Когато картофите се варят обелени, голяма част от минералите и витамините в тях се загубват, остават във водата. Много по-здравословен /а според мен е и по-вусно/ да се варят с обвивката и в тенджера под налягане.
цитирай
6. janabel - Благодаря за отзвука !
14.03.2014 17:40
Вярно е . Мислех и за това и за бързината .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: janabel
Категория: Рецепти
Прочетен: 1210666
Постинги: 324
Коментари: 364
Гласове: 1446
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол