Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2012 13:17 - Юфка
Автор: janabel Категория: Рецепти   
Прочетен: 4621 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 28.10.2012 21:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Милинки не, но да направим юфка за зимата - да. Тя не прилича на готовата юфка. Аромата и вкуса й са различни и не казвайте - аз не мога да точа. Точно  разточвайки тези листа се научих, е не чак толкова много, но достатъчно за да си направя някои неща,

Необходимите продукти зависят от количеството, което искате да направите. Дозата е следната:
Брашно - два пакета;
яйца - 20 бр;
прясно мляко - 750 мл.;
грис - 1/2 кг;
сол;

Приготвяне:
За целта трябва да осигурите къде ще сушите листата / постилате няколко чаршафа/.
Пресявате брашното в тавата, където ще месите. Правите кладенче и добавяте останалите продукти. Добре омесеното меко тесто оставяте за половин час да почине. Сами определяте дебелината на корите, като имате впредвид, че дебелите кори по бавно се сваряват и дебелината да е горе-долу еднаква, за да се сваряват еднакво.
Изсъхналите листа прибирате в платнена торба и при първото застудяване припичате на фурната.

Скоро не съм правила домашна юфка, но изпитвам носталгия и може би за това се сетих да ви кажа рецептата, която не е трудна. Когато точих и децата бяха малки настъпваше голямо объркване вкъщи. Децата скачаха, а аз не им позволявах да прашат листата, съпругът ми пък искаше да хапва от суровите листа, защото мирисът им бил неустоим. Сега има много готови подобни, разнообразни, тестени изделия. Но тези мигове са неповторими. Вкусът също.


Тагове:   яйца,   мляко,   брашно,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - . . . със сирене и захар. И става въ...
17.07.2012 13:26
... със сирене и захар. И става върха!!!
цитирай
2. minavamottuk - Тези дни точих
17.07.2012 13:50
литър мляко ,30 яйца ,почти 5 кг брашно ,малко остана от пакета 5 кг...1 лъжица сол..излизат толкова питки ,колкото яйца сложиш..защото може и с 25 ...сега се чудя да ги припека ли или да изчакам по-нататък,може би има логика да се препичат преди зимата ,то е повторна преработка един вид...и като прочетох ,така решавам...пробвах още на другия ден -сварих като баба -няколко лъжици олио във водата и половин лъжичка червен пипер...чаена ,средна лъжица...сваряват се да има обилно вода ,като изстиват си я поемат...и сирене и захар...що за вкус имам но и двете...И точа на една маса ,изпрах една мушама ,изсуших я и почнах...точа докато се забележат шарките на мушамата..да си личат какви са..и цвета се вижда..но не много тънко е все пак...имо едни одрински кори за баница ,почти като тях...
цитирай
3. janabel - ...
17.07.2012 14:45
много сте се преуморили. Аз дори бих направила половин на моята доза.
цитирай
4. to4ilka - Мнооого вкусно звучи!Но който не ...
16.02.2014 23:14
Мнооого вкусно звучи!Но който не може да точи??
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: janabel
Категория: Рецепти
Прочетен: 1213541
Постинги: 324
Коментари: 364
Гласове: 1446
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол