Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2011 10:47 - Конфитюр от грозде
Автор: janabel Категория: Рецепти   
Прочетен: 5435 Коментари: 1 Гласове:
6



  Колко е хубаво през зимата да изненадаме семейството с конфитюр от грозде за любимите палачинки. Ето как да си приготвим този елексир.
  Необходими продукти:
Грозде - четири кг. от сорта Болгар, но аз лично съм правила и от други сортове;
захар - един кг.;
лимонена киселина - едно пакетче;
ванилия - три пакетчета;
карамфил - няколко зърна;
орехи - прпечени /по желание/;
Приготовление:
Гроздето се измива добре, отронват се зърната и се засипват със захарта. Престоява половин денонощие след, което се вари десет минути, прекъсва се за 3- 4 часа и се доварява до необходимата гъстота / капка от сиропа да достигне дъното на чашата неразтворена /. Изплувалите семки се обират с решетъчна лъжица.Прибавя се лимонената киселина, ванилията, орехите. Насипва се в сухи бурканчета
предварително загряти във фурна за десет минути, затварят се  и веднага се обръщат с капачката надолу.
ГРОЗДЕТО  е един от най - добрите източници на енергия за организма. Един килограм съдържа 700 - 800 калории, което го прави отлична храна за бременни кърмачки деца и възрастни над 60 години, защото застаряващия организъм се нуждае от голямо количество минерални соли, гроздова захар, ензими, калции за костната система и целулоза за перисталтиката на чевата.
Една от ценните съставки е глюкозата, полезна за хора страдащи от сърдечни заболявания, които съвсем не са малко в страната ни. Гроздовата захар се явява физиологичен стимулатор на сърцето, улеснява усвояването на кислорода в тъканите.
При заболяване на черния дроб и бъбреците действа диуретично и по такъв начин пречиства кръвта, бъбреците и пикочните пътища,  увеличава защитните сили на чернодробните клетки, оказва противоотровно действие и възстановява жизнените сили и здравето ни.
Има значене кога се приема гроздето - преди или след ядене. Когато се косумира преди ядене, то се задържа за кратко време в стомаха и веднага след това постъпва в дванадесетопръсника, където съдържащите се в него органични киселини по рефлекторен път стимулират отделянето на повече сокове от жлъчката и панкреаса и спомагат за по бързото смилане на мазнини и белтъчини.
Действа и слабително, докато при смесването му с храната създава чувство за тежест. Освен, че увеличава защитните сили, кръвта се алкализира, то очиства дихателните пътища от храчки и секрети.
За съжаление не може да се ползува от хора с язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, с хронична диария и декомпенсация на сърцето, напреднала
туберкулоза.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - :))))
27.09.2011 15:02
...и не само за палачинки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: janabel
Категория: Рецепти
Прочетен: 1213267
Постинги: 324
Коментари: 364
Гласове: 1446
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол