Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2011 12:11 - Доматите
Автор: janabel Категория: Рецепти   
Прочетен: 1361 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Съвсем скоро научих как се сушат домати. Това става от един сорт, който някои много уважават и харесват.  Наричат го,,френки"". Има още малко време да хванем последните силни лъчи на слънцето, защото само така се сушели добре.
Разделяте измитите френки на четери, посолявате леко и ги нареждате върху решетка на незапрашено място с кожичката към решетката. Като поизсъхнат добре, слагате за кратко във фурната, после нареждате в чисто, загрято до 200 гр. за десет минути бурканче, заливате с зехтин или олио, запечатвате. Пробвах, да видим, какво ще се получи.
  ДОМАТИТЕ са естествен резервоар на витамин С и витамин А, К, РР, Б-1, Б-2, Б-3, Б-6, фолиева киселина, поредица от соли на калия, калция, фосфора, медта, цинка и йода. От органичните киселини най - голямо количество има ябълчната и лимонена киселина, които активизират процесите в храносмилателната дейност. Високото съдържание на желязо ги прави отлична храна при болни с анемия, а съдържанието на голям брой микроелементи - отлична храна за болни от диабет. Действат и бактерицидно, имат благоприятнодействие на хора с високо кръвно налягане, и при хора с изтощена от претоварване нервна система.
   Най-благоприятно действие имат когато се консумират в прясно състояние, което естествено е невъзможно целогодишно.
  До началото на 19 век доматите са били смятани за отровни в Европа, а в Америка за смъртоносно отровни. Испански и френски учени са правели отвара, която са ползували против вредители на някои културни растения.
  Днес доматите са неразделна част от диетите на различни видове заболявания, изключително полезни са и няма културна нация, която да не се ползува от тях.


Тагове:   домати,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: janabel
Категория: Рецепти
Прочетен: 1213643
Постинги: 324
Коментари: 364
Гласове: 1446
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол