Постинг
20.09.2011 12:11 -
Доматите
Съвсем скоро научих как се сушат домати. Това става от един сорт, който някои много уважават и харесват. Наричат го,,френки"". Има още малко време да хванем последните силни лъчи на слънцето, защото само така се сушели добре.
Разделяте измитите френки на четери, посолявате леко и ги нареждате върху решетка на незапрашено място с кожичката към решетката. Като поизсъхнат добре, слагате за кратко във фурната, после нареждате в чисто, загрято до 200 гр. за десет минути бурканче, заливате с зехтин или олио, запечатвате. Пробвах, да видим, какво ще се получи.
ДОМАТИТЕ са естествен резервоар на витамин С и витамин А, К, РР, Б-1, Б-2, Б-3, Б-6, фолиева киселина, поредица от соли на калия, калция, фосфора, медта, цинка и йода. От органичните киселини най - голямо количество има ябълчната и лимонена киселина, които активизират процесите в храносмилателната дейност. Високото съдържание на желязо ги прави отлична храна при болни с анемия, а съдържанието на голям брой микроелементи - отлична храна за болни от диабет. Действат и бактерицидно, имат благоприятнодействие на хора с високо кръвно налягане, и при хора с изтощена от претоварване нервна система.
Най-благоприятно действие имат когато се консумират в прясно състояние, което естествено е невъзможно целогодишно.
До началото на 19 век доматите са били смятани за отровни в Европа, а в Америка за смъртоносно отровни. Испански и френски учени са правели отвара, която са ползували против вредители на някои културни растения.
Днес доматите са неразделна част от диетите на различни видове заболявания, изключително полезни са и няма културна нация, която да не се ползува от тях.
Разделяте измитите френки на четери, посолявате леко и ги нареждате върху решетка на незапрашено място с кожичката към решетката. Като поизсъхнат добре, слагате за кратко във фурната, после нареждате в чисто, загрято до 200 гр. за десет минути бурканче, заливате с зехтин или олио, запечатвате. Пробвах, да видим, какво ще се получи.
ДОМАТИТЕ са естествен резервоар на витамин С и витамин А, К, РР, Б-1, Б-2, Б-3, Б-6, фолиева киселина, поредица от соли на калия, калция, фосфора, медта, цинка и йода. От органичните киселини най - голямо количество има ябълчната и лимонена киселина, които активизират процесите в храносмилателната дейност. Високото съдържание на желязо ги прави отлична храна при болни с анемия, а съдържанието на голям брой микроелементи - отлична храна за болни от диабет. Действат и бактерицидно, имат благоприятнодействие на хора с високо кръвно налягане, и при хора с изтощена от претоварване нервна система.
Най-благоприятно действие имат когато се консумират в прясно състояние, което естествено е невъзможно целогодишно.
До началото на 19 век доматите са били смятани за отровни в Европа, а в Америка за смъртоносно отровни. Испански и френски учени са правели отвара, която са ползували против вредители на някои културни растения.
Днес доматите са неразделна част от диетите на различни видове заболявания, изключително полезни са и няма културна нация, която да не се ползува от тях.
Няма коментари