Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2011 10:02 - Фасул яхния
Автор: janabel Категория: Рецепти   
Прочетен: 1744 Коментари: 0 Гласове:
4



Обичам фасул. Може би защото съм захранена с него / въпреки всички забрани на медицината да се хранят деца до една година /. Обичам го какъвто и да е дори загорял. Начина по който го правя не е изключителен, но става много свеж, ухаещ. От всичко най - важна е запръжката ! Друго, не ми е по вкуса да бъде сготвен с месо т.е. предпочитам да е постен.
Необходими продукти :
Зрял боб - един кг. ;
печена или сурова червена чушка - един бр.;
домат - един средно голям може от консерва или замръзен ;
морков - един бр.;
лук - две глави ;
червен пипер - една супена лъжица ;
олио - 100 гр.
магданоз - 1/2 вр.;
джоджен - три - четери стръка ;
джинджифил на прах - 1/2 чаена лъжичка ;
брашно - една с.л.; сол на вкус ;
Приготвяне :
Измивам и задължително накисвам фасула за 24 часа. Тенджерата, която ползувам е 5 литрова, херметическа. След като заври изхвърлям първата вода, може и втората. За истинското готвене наливам вода до определената граница на тенджерата . Освен фасула поставям нарязана на ситно глава лук, морков - нарязан на кубчета, цялата чушка и половината олио. Затварям и варя 50 мин след завирането. Ако нямате херметическа тенджера, варите в обикновена.
Запръжката;
В тефлонов тиган задушавам в останалата мазнина ситно нарязаната глава лук, лъжица брашно, червения пипер. Много важното тук е да не се прекали със запържването на лука. Той трябва да е леко карамелизиран и да мирише на хубаво, добавя се брашното, като порозовее и червения пипер.
Задължително отделям с решетъчна лъжица почти половината от фасула.Ще кажете защо трябваше да слагаме толкова много фасул ? Този фасул го ползувам за салата
или след известно време го готвя със зеле . Така си спестявам още едно варене на фасул и вкуса на фасула, който готвя е по - различен .
Смесвам запръжката с фасула в тенджерата и прибавям нарязания на ситно домат . Така ври 5 минути, след което прибавям подправките - магданоз, джоджен, джинджифил и сол. Ако обичате лютиво може вместо червен пипер да сложите чили.


Тагове:   лук,   морков,   фасул,   чушка,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: janabel
Категория: Рецепти
Прочетен: 1210576
Постинги: 324
Коментари: 364
Гласове: 1446
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол