Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2010 09:38 - Еклери и толумбички
Автор: janabel Категория: Рецепти   
Прочетен: 3298 Коментари: 4 Гласове:
2



Необходими продукти : 
250 гр. - брашно ;
олио - 125 гр ;
вода - 500 мл. ;
яйца - 7 бр. ;
масло за подмазване на тавата ;
Проготвяне на тестото :
Във врящата вода се поставя постепенно брашното с енергично рабъркване .
Отстранява се от огъня и се слагат яицата едно по едно т.е. Пуска се едно яйце разбърква се енергично до поемането от тестото , второто и пак и пак .С последното яйце тестото е готово .
Еклери : 
Тавата трябва да е подмазана с масло за да не се разлива тестото.Оформя се с лъжица или шприц, колкото искаме големи еклери и се поствят веднага в силно сгорещена фурна . След изпичане оставяме да изстинат разрязваме ги по средата и ги пълним с пълнеж по желание - крем, сладко, течен шоколад и др.можем да украсим и отгоре с пудра захар или с разтопен шоколад .
Толумбички :
Същото тесто поставяме в шприц и шприцоваме в силно загрята мазнина, с големина по желание . Пържим до златисто и пускаме в сироп - 1 част захар ,една част вода .



Гласувай:
2
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lisichka - забележка
23.10.2010 09:58
Първо, броят на яйцата не е точно установен заради размера им, което има важно отношение към крайния резултат. Със сигурност човек, който не е правил еклери, първата доза е вероятно да я изхвърли. Ако яйцата са едри тесетото ще стане рядко и еклерите ще се разпльоцат в тавата. С доста такива несполучливи опита са ме черпили.
Тестото при изпарването трябва да се събере на топка в средата на тенджерата . Аз специално го слагам в купата на миксера и след като поизстине го пускам да се бърка с дебелите бъркалки и тогава му добавям едно по едно яйцата, но към последните бройки спирам разбъркването и го пробвам с една лъжица . Усета за готово е според опита и не мога да опиша точно, какво трябва да се получи, може би като много гъста лепкава каша като картофено пюре, но в никакъв случай рядко.Имала съм издънки и с по-малко яйца, от което не се надуват.
Имаш грешка за силно загрятата фурна. В такава фурна ги слагам за около 10 минути колкота да "грабнат" , но след това я намалявам на 180 градуса и така ги оставям до края. В противен случай ще се препекат а отвътре ще останат сурови. Аз специално така ги пека и тавата я слагам на първото отделение във въздуха, на една педя от долната страна на фурната.
Във водата слагам малко сол.
цитирай
2. janabel - скъпа Лисичке
23.10.2010 10:21
Тестото с яйцата се разбърква докато е горещо . Колкото до яйцата сте напълно права, но всяка домакиня с претенций знае, че когато се казва рецепта се взема средна големина - така е за чашите, дозата с лъжиците и т.н.Ако не искаме да се научим винаги можем намерим причини .Една позната, която правеше принцеси за съпруга си ми каза, че не иска да станат много хубави, защото ще я кара да му прави често .
цитирай
3. lisichka - Тестото с яйцата се разбърква до...
23.10.2010 17:14
janabel написа:
Тестото с яйцата се разбърква докато е горещо . Колкото до яйцата сте напълно права, но всяка домакиня с претенций знае, че когато се казва рецепта се взема средна големина - така е за чашите, дозата с лъжиците и т.н.Ако не искаме да се научим винаги можем намерим причини .Една позната, която правеше принцеси за съпруга си ми каза, че не иска да станат много хубави, защото ще я кара да му прави често .

Яйчният белтък започва да коагулира на 60 градуса така че не ти препоръчвам да е горещо тестото.
цитирай
4. анонимен - ekleri
29.10.2010 11:05
cudesni sa .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: janabel
Категория: Рецепти
Прочетен: 863357
Постинги: 324
Коментари: 364
Гласове: 1444
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол