Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 18:58 - Женска ли е нашата Вселена?
Автор: jamez Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5760 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 04.04.2011 14:52


Женска ли е нашата Вселена?

Откровено тъп въпрос на пръв поглед.
И на втори поглед си остава такъв.
Какво  общо с половете и откъде – накъде ще приписвам човешки черти на цялата Вселена, освен ако не се каня да разкажа приказка.


Май това ще се опитам да направя сега.

Що е „пол” можете да намерите във всеки учебник по анатомия, физиология, социология и т.н., зависи в какъв аспект Ви интересува с всичките му първични, вторични полови белези, социални особености и т.н.
А защо съществуват половете?
Ако питате учените, ще Ви отговорят, че половете са най-доброто, което може да измисли природата за размножаването  и за естествения подбор на организмите. И очевидно е така. Това е наистина гигантска крачка на еволюцията сравнено с простото делене на организмите (където генетичния материал остава същия и се разчита на случайни мутации)

Кое оформя един организъм да е мъжки или женски?

И за това днешната наука има отговор  - наличието на определени хромозоми, от което следва различна физиология, метаболизъм и т.н.

Аз мисля, че това е следствие. Както всичко в нашия видим свят, между впрочем.

И за да вляза вече в приказката, ще припомня един от принципите на Херметизма (Хермес, ТОТ, Енох – справка за принципите http://sebepoznanie.com/duhovnost/hermetizym/ ) за устройството на света, а именно 7-мия принцип, който гласи:

7. Принцип на Рода – Родът  е във всичко и всяко нещо притежава свой мъжки и женски принцип. Родът се проявява на всички нива – физическо, астрално, ментално и т.н.
При първия ми прочит с този принцип преди време, лично аз се озадачих. Винаги ми е било странно и не ми е харесвало никак да се приписва род на неудошевената материя, като в българския език и в някои други. Кой реши, че нож е мъжки род, а вилица и лъжица са от женски род? Родовете на предметите винаги са затруднявали неимоверно чужденците, а пък на нас ни е странно, че техните предмети всички са в среден (неутрален) род.
Та според този принцип излиза, че във всяко нещо има мъжко и женско начало, като едното е доминиращо и определящо рода му. На всички нива! Хм...

Дълго време този въпрос не ми даваше мира и както вероятно сами сте се убедили, когато нещо  искаш да научиш и разбереш, на любознателния ученик се помага винаги и някак от самосебе си в ръцете ми се озоваха книги, които ми отговориха на този въпрос (поне така си мисля:)

Ще перефразирам накратко разбраното.

Най-общо казано съществуват 2 типа първични енергии, чиято комбинация обуславя нещата около нас - ляво и дясно ориентирана, ако си ги представим като вихри на полета. Тези енергии съществуват във всяки предмет, всеки атом, всяка елементарна честица. За лявата (която ще наричаме женска) се казва, че е непроявената енергия, вътрешният аспект на нещата. Това е първоначалната енергия от източника. За дясната (която ще наричаме мъжка) се казва, че  е насоченият навън аспект. „Тя е онази част от Божията енергия, която поражда външното проявление, която кара енергията да се материализира и да приема форма”.

Малко засукано обяснение, но мен много ми напомня на кинетичната и потенциалната енергия от механиката. Всяко тяло ги има: потенциалната е непроявената, а кинетичната проявената енергия. Не казвам, че това са едни и същи неща, само направих паралел. Всъщност вероятно последното е следствие на горното. В друга книга може да се види още по-засукано определение – женското начало (енергия) е базата, матрицата, върху която мъжката енергия се проявава, за да се роди материя. Така всичко е изградено от двете енергии и сами по себе си и поотделно, те не могат да сътворят нищо.

 

Пренесено това за организмите и хората, в литературата се говори за лява (женска) и дясна(мъжка) част на всяко тяло. Ето още един цитат: „Във всеки човек е заложено мъжкото и женското начало. Женската енергия се появява в лявата част на тялото е интуитивна и емоционална, докато мъжката енергия е свързана с дясната половина и е ориентирата към логиката и интелекта”

В Даоизма също можем да видим подобно описание на света, чрез енергиите Ин и Ян. Учението твърди, че всичко е съставено от Ин и Ян, като Ин е пасивната енергия, свързвана с нощта, водата и Земята, а Ян е енергията на съзиданието, свързана със огъня и Слънцето.

„Що се отнася до хората, приема се че жените имат по-голямо количество Ин елемент, докато мъжете повече Ян. Ин се отнася до женствеността, а Ян до мъжествеността. За това Ин е наричан също женски елемент, а пък Ян – мъжки” – цитат от Уикипедия.

В книгите на Друнвало Мелхизедек, който също засяга темата за сътворението и за лявата и дясната енергии, споменава, че енергетично човешкото тяло се състои от мъжки (слънчев) тетраедър и женски (земен) тетраедър. Това може да се прочете и в Кабала. Като обаче при женския организъм те (тетраедрите) се въртят обратно на часовниковата стрелка (наляво), а при мъжкия организъм по часовниковата стрелка (надясно).

Хубаво, до тук разбахме, че всичко е изградено от две енергии – лява и дясна, наречени женска и мъжка поради преобладаването на едната или другата в съответния пол. Т.е. искам да кажа, че въведените от нас полове са всъщност следствие на много по-дълбоки причини и енергии.

А какво общо с пола на Вселената?

Нека  дам пак някои цитати (за да изглеждам по-умен:):

„Съвременната наука е доказала, че атомите и молекулите от нашия свят (за разлика от антисветовете ) имат ляво въртене, молекулите ДНК, носителите на наследственността, са завити в "лява" спирала. Галактиките ни също са ляво-спирални.” М. Гарднер

Не е ли все пак малко странно а? Защо нашата Вселена предпочита да използва само леви спирали за градивни си части?

Танца на Петър Дънов – Паневритмия също се извива по лява спирала, обратна на часовниковата стрелка, за да е в синхрон с движенията на планетите и звездите.

А какви са тези антисветове, за които споменава Гарднер?

Това са хипотетични светове, изградени от античастици.  Всяка частица от нашата Вселена си има частица близначе – античастица, която е със същата маса, същите свойства, противоположни са заряда, спина и някои др. параметри съществуващи само при кварките, на които няма да се спирам сега. Така напр. електрона си има близнак, наречен позитрон – частица със същата маса, но с положителен заряд и в ядро от отрицателно заредени протони би изградил също такива стабилни атоми, както в нашата Вселена.

Още един цитат:

"По причини, които никой не разбира, природата е елиминирала антиматерията” - Джефри Хангст от ЦЕРН.

Именно. Учените успяват да получат по изкуствен начин в ускорителите античастици, но нормално не се срещат в наблюдаваната от нас Вселена.

Имаше още неща да пиша, но хем не се сещам вече, хем ме домързя :)

От казаното в приказката до тук какъв извод можем да си направим - че Вселената ни е женска.

С други думи и без какъвто и фетиш да внасяме в тях, преобладаващата енергия в нашата Вселена е ляво ориентирана, на която ние по други причини казваме женска. И недай боже да срещне мъжко другарче, тогава ще видите що е пламенна любов от анихилация:)




Гласувай:
1



1. sherif - Не се бях замислял по този въпрос.
04.02.2011 19:10
Не се бях замислял по този въпрос.
цитирай
2. анонимен - усмивка
09.02.2011 16:00
Поздравления
Харесва ми
цитирай
3. анонимен - Wananaroiv
19.02.2012 13:29
ArollaGuila <a href=http://napechke.com>Anrielelin</a> Gymnunoff http://napechke.com - Senanamaso letsweedfef http://napechke.com
цитирай
4. анонимен - Bozysoype
21.10.2012 16:51
http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html - buy avanafil Individuals who take these label where you are low substituted hydroxypropylcellulose calcium. <a href=http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html>avana</a> Of course if you administered to a patient not going to have which are regularly advertised show that not that fluconazole Diflucan. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html acheter avana Individuals who are taking it for a while the blood levels of. the same time you have to be simply click on the if you want to impotence and.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jamez
Категория: Лични дневници
Прочетен: 75049
Постинги: 11
Коментари: 17
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031